Share this...
Facebook
Twitter

Η Ασκάνια-Νόβα είναι ένα αληθινό θαύμα όχι μόνο του Πριαζόβια, αλλά και όλης της Ουκρανίας. Πρόκειται για το παλαιότερο Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης του πλανήτη, το διατηρητέο βιόσφαιρας και την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή προστατευόμενη περιοχή της στέπας. Στα τοπικά οικοσυστήματα υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη ανώτερων φυτών και περισσότερα από 3 χιλιάδες είδη ζώων. Το Συμβούλιο της UNESCO το 1984 εισήγαγε την Ασκάνια στον κατάλογο των περιοχών ως ένα ιδιαίτερης σημασίας φυσικό αγαθό.

Πίσω από τους τίτλους βρίσκεται το τιτάνιο έργο πολλών ανθρώπων: από τον ιδρυτή έως και εκείνους που σήμερα ασχολούνται με το αποθεματικό, καθώς και ορισμένα θέματα που απαιτούν άμεση επίλυση.

Η θεμέλια πέτρα του αποθεματικού Ασκάνια-Νόβα τοποθετήθηκε το 1874 από τον απόγονο των Γερμανών αποίκων τον Βαρώνα Frederick Falts-Fein. Μετά ο 17ς Frederick, ο οποίος ενδιαφερόταν για τη φύση από την παιδική ηλικία του, πέρασε τις εξετάσεις για το γυμνάσιο και οι γονείς του αποφάσισαν να ανταμείψουν τον γιο τους για την προσπάθεια του και του χάρισαν ένα μεγάλο κλουβί για τα πουλιά. Στη συνέχεια, στην αυλή τους άρχισαν να εμφανίζονται και τα ζώα της στέπας.

Αργότερα, καθώς μεγάλωσε ο Frederick παρατήρησε ότι τα πρόβατα, τα οποία κατείχε προς πώληση, καταστρέφουν την βλάστηση της στέπας της περιοχής, ενθουσιάστηκε με την επιθυμία να διατηρηθεί η ερημική περιοχή στη φυσική της κατάσταση. Έτσι το χόμπι μετατράπηκε σε έργο  ζωής. Το 1898 ο Falz-Fein ήταν ο πρώτος στον κόσμο που αφαίρεσε μέρος της γης από την εκμετάλλευση και ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του αποθεματικού. Από τα 5 χιλ εκτάρια του συνολικού εδάφους του κτήματος, παρέμειναν μόνο 3 χιλ εκτάρια εμεταλλεύσιμης γης.

Σχεδόν όλα τα κέρδη από την πώληση προβάτων και γούνας δαπανήθηκαν από τον ιδιοκτήτη γης για την ανάπτυξη του αποθεματικού του. Κατά τα πρώτα 25 χρόνια κατόρθωσε να φέρει εδώ καγκουρό, στρουθοκάμηλοι, εμού Αυστραλίας και θιβετιανά ιάκ. Και για πρώτη φορά στον κόσμο εδώ μεταφέρθηκαν τα άλογα Πρζεβάλσκι.

Είναι σαφές ότι η διατήρηση ενός τέτοιου περιουσιακού στοιχείου δεν είναι εύκολο έργο. Αλλά οι διάδοχοι του Βαρώνου Falts-Fein δεν επαναπαύθηκαν. Η Ασκάνια-Νόβα το 1919 έλαβε τον τίτλο Εθνικού Δρυμού και στα τέλη της δεκαετίας του 20 είχε οργανωθεί ένα κέντρο γεωργικών και περιβαλλοντικών επιστημών. Στη δεκαετία του ’30 στο έδαφος του αποθεματικού δημιουργήθηκε το Πανευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κλιματισμού και Υβριδισμού.

Περίπατο στο αποθεματικό

Η τρέχουσα περιοχή αποθέματος χωρίζεται σε τρία μέρη: το Πιβνίτσνα, το Βελίκιϊ Τσάπελσκιϊ Πιδ και Πιβδέννιϊ. Επίσης στην Ασκάνια-Νόβα υπάρχουν τον Ζωολογικό και το Δενδρολογικό πάρκο, το Μουσείο Επιστημών, ο Βοτανικός Κήπος και το Ορνιθολογικό πάρκο.

Μια βόλτα μέσα στην Ασκάνια δεν είναι εκδρομή μιας ημέρας. Η τεράστια έκταση του αποθεματικού εξαπλώνεται στα 330 εκτάρια. Μπορείτε να μετακινηθείτε με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο, συνοδευόμενοι από τους εμπειρογνώμονες. Ο Διευθυντής Βίκτωρ Γαβρηλένκο προειδοποιεί:

— Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίζουν με τα ζώα, αν δεν ξέρουν τη συμπεριφορά τους. Τα αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω ή κάτω – είναι δείκτης επιθετικότητας.

Share this...
Facebook
Twitter
Share this...
Facebook
Twitter
Share this...
Facebook
Twitter
Share this...
Facebook
Twitter
Share this...
Facebook
Twitter

Το συγκρότημα ατομικών χώρων στέγασης των ζώων της Ασκάνια-Νόβα δεν είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες. Αποτελείται από τεράστιες αποχωρήσεις 6-12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό δεν πραγματοποιούνται.

Ο Ζωολογικός κήπος της Ασκάνια, κατά την ίδρυσή του, θεωρήθηκε ένας ζωολογικός κήπος του μέλλοντος, αφού τα ζώα ζουν εδώ σε συνθήκες πολύ κοντά στην άγρια φύση. Ο Βίκτωρ λέει:

— Εδώ μπορείτε να διερευνήσετε τη συμπεριφορά των ζώων χωρίς να πάτε, για παράδειγμα, κάπου στη Νότια ή Κεντρική Αφρική ή τη Βόρεια Αμερική. Τα ζώα μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας.

Με τις εκδρομές στο Δενδρολογικό πάρκο στην Ασκάνια είναι κάπως απλούστερα. Η έκταση του πάρκου είναι 50 χιλιάδες εκτάρια. Αυτή η περιοχή είναι περιορισμένης πρόσβασης. Οι επισκέπτες μπορούν να έρχονται εδώ μόνο με τη συνοδεία ξεναγών. Το πάρκο της Ασκάνιας δημιουργήθηκε σε μια άνυδρη στέπα, ακατάλληλη για την καλλιέργεια φυτών και δέντρων. Γι ‘αυτό το πάρκο συχνά αναφέρεται ως όαση στην έρημο.

Στο Δενδρολογικό πάρκο μπορείτε όχι μόνο να θαυμάσετε την ομορφιά της φύσης, αλλά και να αγγίξετε την ιστορία. Ο Βίκτωρ μας δείχνει ένα από τα τοπικά ιστορικά μνημεία:

— Αυτό το σχολείο βρίσκεται εδώ από το 1829. Εδώ θέλαμε να φιλοξενήσουμε μια κατασκήνωση διεθνών εθελοντών μαζί με τους επισκέπτες από το Ketten.

Τα άγρια άλογα Πρζεβάλσκι

Η Βελίκιϊ Τσάπελσκιϊ Πιδ είναι περιφραγμένη έκταση προστατευόμενης στέπας εκτάσεως 24 χιλιάδων εκταρίων. Εδώ στην ελεύθερη βοσκή το μεγαλύτερο μέρος του έτους βρίσκονται κοπάδια των άγριων δίχηλων ζώων: τα άλογα Πρζεβάλσκι, Πεδιάδες ζέβρα, διάφορες αντιλόπες, ζέβρες και πολλά άλλα. Ο Βίκτωρ γελάει που στους φράχτες υπάρχουν διπλές κλειδαριές, επειδή τα ζώα έμαθαν να τα ξεκλειδώνουν.

Στο έδαφος του Τσάπελσκιϊ Πιδ ζει η μεγαλύτερη στον κόσμο ομάδα αλόγων Πρζεβάλσκι. Τα ζώα εμφανίστηκαν εδώ το 1899. Ο Friedrich Faltz-Fein θέλησε πολύ να επιστρέψει το άγριο άλογο στην στέπα της Ουκρανίας. Τα ζώα αυτά από εδώ πήγαν στην Ευρώπη, και έπειτα σε άλλες χώρες του κόσμου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 του περασμένου αιώνα, τα άλογα Πρζεβάλσκι εξαφανίστηκαν από την άγρια φύση. Ωστόσο, στην Ασκάνια-Νόβα συνέχισαν να αναπαράγονται:

— Πού αλλού να περπατήσατε έτσι; Αυτό είναι ένα πραγματικό άγριο άλογο! Όταν έλαβα το απόθεμα το 1990, είχαμε 130 άλογα. Τώρα – 67. Σταματήσαμε την αναπαραγωγή επειδή έχουμε ένα αρκετά σημαντικό φορτίο με άλλα είδη αρτιοδακτύλων ζώων.

Το 1998 οι εργαζόμενοι του αποθεματικού της βιόσφαιρας ανέπτυξαν ένα «Πρόγραμμα για τη δημιουργία του φυσικού πληθυσμού των αλόγων Πρζεβάλσκι στη ζώνη του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ» και ορισμένα άλογα είχαν μεταφερθεί εκεί. Επίσης, η Ασκάνια-Νόβα έχει δώσει σε αποθέματα σε όλο τον κόσμο ένα σημαντικό ποσό αντιπροσώπων αυτού του σπάνιου είδος.

Ο Διευθυντής πείθει ότι εάν τα ζώα αυτά ήταν σε ζήτηση, δεν θα υπήρχε καμία δυσκολία στην αύξηση του αριθμού τους. Ωστόσο, σήμερα δεν υπάρχουν απειλές εξαφάνισης αυτού του είδος.

Τα άλογα Πρζεβάλσκι είναι μοναδικά και έχουν εξαιρετική ικανότητα να προσαρμόζονται στη άγρια φύση:

— Εδώ βλέπετε, ένα προστατευτικό κτίριο από κάλαμο. Αυτό αρκεί για να μείνουν τα άλογα όλο το χρόνο στην ύπαιθρο.

Share this...
Facebook
Twitter
Share this...
Facebook
Twitter
Share this...
Facebook
Twitter

Ο Βίκτωρ υποστηρίζει: αν τα ζώα πολλαπλασιάζονται, σημαίνει ότι για αυτούς δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες.

Εντυπωσιάζει η ποικιλία των πουλιών που φωλιάζουν στο απόθεμα ή σταματούν εδώ κατά τη διάρκεια των εποχιακών μεταναστεύσεων. Εδώ υπάρχουν λευκοί και μαύροι κύκνοι, φλαμίνγκο, γερανοίδες, πετροπέρδικες, αετοί στέπας. Στα περίκλειστα μένουν οι αφρικανικοί στρουθοκάμηλοι, οι εμού, οι ναντού, οι ωτίδες, οι φασιανοί, τα παγώνια, οι παπαγάλοι κλπ.

Ο Διευθυντής υπερηφανεύεται ότι στο αποθεματικό υπάρχει Καστανόπαπια – το είδος που αναφέρεται στο Κόκκινο Βίβλο της Ουκρανίας. Στην Ουκρανία έχουν απομείνει 32 ζεύγη. Ο Βίκτωρ ανησυχεί ιδιαίτερα για τα απειλούμενα είδη ζώων και πτηνών.

— Τι να κάνουμε με τη φύση που έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον για εμάς; Όπου ζουν οι άνθρωποι – στον Βορρά ή στον Νότο – όλοι έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Και το μέλλον των μελλοντικών γενεών εξαρτάται από το πόσο μπορούμε να μάθουμε τους ανθρώπους να φέρονται με σεβασμό στο περιβάλλον.

Οι βίσωνες

Πώς εμφανίστηκε στην Ουκρανία το αμερικανικό είδος ταύρων; Λόγω του γεγονότος ότι στις ΗΠΑ πριν από αιώνες, οι βίσωνες απειλούνταν με εξαφάνιση, ο Friedrich Faltz-Fein αποφάσισε να πάρει μέρος αυτών των ζώων από τον φυσικό τους βιότοπο στην Ασκάνια. Τα ζώα εδώ προσαρμόστηκαν και άρχισε η πληθυσμιακή ανάπτυξη. Η υπόθεση πέτυχε. Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, υιοθέτησαν νόμους ενάντια των λαθροκυνηγών και το κοπάδι των αμερικανικών βισώνων, που εισήγαγε ο Falz-Fein στην Ουκρανία, παρέμεινε να είναι μοναδικό στην Ευρώπη.

Τα λεφτά στο νερό

Η άρδευση είναι ένα ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα στην περιοχή της στέπας, που σύμφωνα με τον Βίκτωρ Γαβριλένκο απαιτεί πολλά χρήματα. Ένα ξεχωριστό λογιστικό στοιχείο της Ασκάνια-Νόβα είναι ένα ειδικό σύστημα παροχής νερού που απέκτησε το αποθεματικό εντός της σοβιετικής εποχής, και το παλιό πάρκο – κατά τις ημέρες του Βύρωνα Faltz-Fein. Οι σχεδιαστές σκόπευαν να καλυτερεύσουν το κλίμα σε αυτό το τοπίο. Για την γέμιση των δεξαμενών και την άρδευση των φυτών του δενδρολογικού πάρκου, απαιτείται 1 εκατομμύριο 600 χιλιάδες κυβικά μέτρα αρτεσιανού νερού κάθε χρόνο:

— Το Υπουργείο Οικονομικών το 2017 διέθεσε 12 εκατομμύρια Γρίβνα. Φυσικά, αυτά τα κεφάλαια δεν επαρκούν για την πλήρη λειτουργία του αποθέματος βιόσφαιρας.

Το δενδροκομείο είναι ένα ταμείο συλλογής του Δενδρολογικού πάρκου, όπου βρίσκονται περισσότερα από 700 είδη ξυλώδους φυτών. Προκειμένου να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τα ψηλά φυτά στη ζώνη της στέπας, κάθε δέντρο συνδέεται με το σύστημα ύδρευσης. Η άρδευση πραγματοποιείται τέσσερις φορές το χρόνο και προφανώς αυτό δεν αρκεί:

— Σε ορισμένα μέρη, βλέπουμε την αποξήρανση των δασικών εκτάσεων επειδή δεν υπάρχει σωστή παροχή νερού. Επιπλέον, εδώ ρέουν οι ξηροί άνεμοι από τη στέπα. Και στις λίμνες του πάρκου, που πρέπει να ενυδατώνει το περιβάλλον, σήμερα δεν υπάρχει νερό.

Να διατηρούμε αυτά που έχουμε

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ασκάνια, οι άνθρωποι στην Ουκρανία γίνονται όλο και χειρότεροι ως προς τη φύση. Υπάρχουν πολλοί αγρότες και επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται μόνο για τη συγκομιδή σοδιάς. Στη συνέχεια αρχίζουν να καίουν τα πάντα. Πρόκειται για μια σημαντική παραβίαση του πρωτοκόλλου του Κιότο:

— Είμαι εξοργισμένος που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι η σωτηρία του ανθρώπου ως ενός είδος είναι δυνατή μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί το περιβάλλον ανθρώπινης ύπαρξης.

Πρωτόκολλο του Κιότο
μια διεθνής συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Μνημείο του Ακαδημαϊκού Μ. Ιβανόφ μπροστά από την είσοδο στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας των στεπών περιοχών της Ασκάνια-Νόβα

Οι εργαζόμενοι της Ασκάνια-Νόβα παρακολουθούν συνεχώς τις φυσικές διαδικασίες στο αποθεματικό. Τα είδη των ζώων και τα έντομα παραμένουν όλο και λιγότερο, καθώς μετατοπίζονται από είδη άλλων φυσικών ζωνών.

Ο κύριος σκοπός της Ασκάνια-Νόβα είναι να διατηρηθεί η στέπα στην αρχική της μορφή

Μέσω μιας ανταγωνιστικής αλληλεπίδρασης των ζώων συσσωρεύουν βλάστηση της στέπας, την οποία κανείς δεν αφομοιώνει. Ο Βίκτωρ ανησυχεί πολύ που σε τέτοιες συνθήκες δεν θα ξεκινήσουν οι πυρκαγιές. Οι επιστήμονες της Ασκάνια παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις αλλαγές στον καιρό, διότι αν καεί  η στέπα θα καταστραφεί το οικοσυστήματα εντόμων:

— Αντί να κρυφτούμε στο σπίτι, συνοδεύουμε τις καταιγίδες. Για παράδειγμα, το περασμένο έτος αποτρέψαμε τις πυρκαγιές λόγω τέτοιας δράσης. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε αυτό το θέμα.

Віктωр

Ο Βίκτωρ Γαβριλένκο είναι ο διευθυντής του Εθνικού Δρυμού για 27 χρόνια. Κατάγεται από το χωριό Σεβτσένκοβε της υπαρχίας Ζαπορίζζια. Μεγαλωμένος σε οικογένεια κτηνίατρου σε ένα χούτιρ, ο Βίκτωρ ήξερε την ζωή της άγριας φύσης όχι από τα βιβλία. Σπούδασε στη Σχολή Βιολογίας και αφιέρωσε τη διδακτορική διατριβή του σε περιβαλλοντικά προβλήματα. ο Βίκτωρ πριν την Ασκάνια για 12 χρόνια εργάστηκε στο Αποθεματικό Κόδρι της Μολδαβίας:

— Λέω στους συναδέλφους μου ότι είμαι ο πιο άγριος μεταξύ τους. Κανείς δεν έχει ζήσει για τόσα χρόνια έξω από το χωριό, στο δάσος.

χούτιρ
ένας μικρός οικισμός αποτελούμενος από ένα, μερικές φορές μερικά νοικοκυριά, χωριστό αγρόκτημα με χωριστή εκμετάλλευση.

Το 1990 ο Βίκτωρ διορίστηκε Διευθυντής της Ασκάνια-Νόβα. Λέει ότι ο πατέρας του το ήθελε πάρα πολύ:

— Ο πατέρας είπε, «Γιέ, καλό θα ήταν, αν σε μεταβάλουν στην Ασκάνια!» Αυτό είναι σαν διαθήκη και την εκτελώ με συνέπεια.

Ο Βίκτωρ ομολογεί ότι πάντα ήθελε να ασχοληθεί με το θέμα. Υιοθετώντας τη γονική γνώση της στέπας, μετά από την εργασία στο δάσος και συνεχώς ανησυχώντας για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ουκρανία, ο Βίκτωρ ισχυρίζεται ότι μπορούσε να συνειδητοποιήσει πλήρως τον εαυτό τους εδώ, στην Ασκάνια-Νόβα:

— Δεν μπορώ να χορταίνω με τη φύση καθόλου. Εργάζομαι σε αυτόν τον τομέα εδώ και πολλά χρόνια και δεν μπορώ να σταματήσω.

Ο Βίκτωρ υπενθυμίζει ότι η Ασκάνια έπρεπε να υλοποιηθεί από πολλές απόψεις. Οι μονάδες προστασίας της φύσης ήταν διαχωρισμένες και συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Υπήρχε επίσης η λαθροθηρία:

— Θυμάμαι το 1993 πιάσαμε δύο λαθροκυνηγούς. Τους πήραμε τα όπλα, αλλά δεν μπορούσαμε να τους συλλάβουμε. Ένας από αυτούς έσπευσε στο αυτοκίνητό μας, άρπαξε το όπλο μου και το έστρεψε προς εμένα. Ήταν γεμάτο, αλλά η σκανδάλη είχε παραλειφθεί. Αυτό το ήξερα. Πλησίασα τον άνθρωπο και είπα να έβαλε το όπλο στη θέση του. Δεν άντεξε το βλέμμα μου, πέταξε το πιστόλι και το έβαλε στα πόδια. Στη συνέχεια το καταγγείλαμε στην αστυνομία, αλλά αυτοί δεν βρήκαν κανέναν.

Το 1989, το αποθεματικό ορίσθηκε ως νομικό πρόσωπο. Όλες οι επιστημονικές δραστηριότητες συγκεντρώθηκαν στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας, μόνο οι μονάδες προστασίας της φύσης ενήργησαν στο αποθεματικό. Μετά την κατάργηση της Σοβιετικής Ένωσης, οι εργαζόμενοι της Ασκάνια-Νόβα δημιούργησαν ένα σχέδιο νόμου “Για το Ταμείο Φυσικών Πόρων της Ουκρανίας”. Η Βερχόβνα Ράδα τον Ιούνιο του 1992 ενέκρινε αυτόν τον νόμο. Ο Βίκτωρ λέει ότι με αυτόν τον τρόπο η ομάδα του παρείχε νομική ανάπτυξη των περιβαλλοντικών υποθέσεων στην Ουκρανία.

Ο Βίκτωρ Γαβριλένκο αγαπά επίσης την επιστημονική φωτογραφία. Την κάμερα πάντα έχει πλάι του, επειδή ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστεί η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια όμορφη φωτογραφία. Ο Βίκτωρ “ρομαντικοποιεί” τους “αγαπημένους” του. Μας δείχνει ένα αντιλόπη σάιγκα που παράτησε το κοπάδι:

— Όχι, ξέρετε, είναι ένας κανονικός τύπος, αλλά είναι ερημίτης. Τέτοιοι υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων, εκείνοι που δεν αγαπούν την κοινωνία. Βλέπετε, λόγω του γεγονότος ότι δεν τρόμαξα αυτό το ζώο, θα ξέρει πλέον ότι αυτό το αυτοκίνητο δεν κυνηγάει τα θηρία. Εάν πρέπει να δείξω πώς πιάνεται το ζώο, τότε θα αλλάξω το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το νόμο, ο Βίκτωρ μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του διευθυντή της Ασκάνια-Νόβα για μια ακόμη θητεία. Οι υποψήφιοι που θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν, σύμφωνα με τον Βίκτωρ, εξακολουθούν να είναι λίγοι. Αλλά πρέπει να επιλέξουν:

— Αυτός θα είναι ένας διαγωνισμός βασισμένος στο νόμο “Περί την επιστήμη και την επιστημονική δραστηριότητα”. Σήμερα στο αποθεματικό υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να συνεχίσουν την επιχείρησή μας. Λέω “δική μας” – όχι “δικό μου”. Και εγώ είμαι ο συνεχιστής της υπόθεσης που ξεκίνησε ο Friedrich Eldarold Falz-Fein.

Σήμερα, το προσωπικό του αποθεματικού είναι 273 εργαζόμενοι. Υπάρχουν μόνο 18 τέτοιοι επιστήμονες. Ο Βίκτωρ λέει πως μόνο η υποστήριξη της επιστήμης μπορεί να σώσει έναν τέτοιο φυσικό θησαυρό όπως είναι η Ασκάνια-Νόβα:

— Η ζωή δεν σταματά, αλλάζει πολύ γρήγορα. Ο χρόνος τρέχει πολύ δυναμικά, είναι απαραίτητο να λειτουργεί συνεχώς. Αυτό ισχύει και για τη φύση – σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να κολλήσετε στις απόψεις των αρχών του 20ου αιώνα. Πρέπει να εργαστούμε σήμερα για ένα σύστημα διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Η Ασκάνια-Νόβα είναι ένας τόπος όπου μπορείτε να νιώσετε όλη την πρωταρχική ομορφιά της φύσης. Σύμφωνα με τον Βίκτωρ Γαβριλένκο, το αποθεματικό είναι όμορφο σε κάθε εποχή του χρόνου: το καθένα έχει το δικό του χρώμα, την μυρωδιά και την ατμόσφαιρα. Και, κατά τη γνώμη του, μπορεί να επιτευχθεί αρμονία μόνο με αρμονική και συνεχή επικοινωνία με τη φύση.

Πώς γυρίσαμε

Αλλά όχι το μόνο αποθεματικό. Τι άλλο ενδιαφέρον έχει για την περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας, όπου ζουν ενθουσιώδεις που αγαπούν την απασχόλησή τους, και πως είδαμε την Ασκάνια-Νόβα με άλλη ματιά δείτε στο βίντεο μπλογ.

Συντελεστές

Ο συγγραφέας του έργου:

Μπογκντάν Λογκβινένκο

Συγγραφέας:

Γιάνα Κόνικ

Συντάκτρια:

Ευγενία Σαπόζνικοβα

Φωτογράφος:

Σεργίι Κοροβάινι

Εικονολήπτης:

Ντμιτρό Οχρίμενκο

Μοντάζ:

Μαρία Τερεμπούς

Σκηνοθέτης:

Μικόλα Νοσόκ

Ηχολήπτης:

Παβλό Πασκό

Σενάριο:

Καρίνα Πιλιούγκινα

Επεξεργαστής φωτογραφιών:

Ολεξάνδρ Χόμτσενκο

Μεταγραφή:

Μπόγδαν Λοπατίϊ

Μεταγραφή:

Ειπήνα Μπούρτικ

Μεταφράστρια:

Κίρα Βερεσσάγινα

Συντάκτης μεταφράσεων:

Σταύρος Χριστάκος

Ακολούθα την αποστολή